Via deze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen op Landpark Assisië. Heb je vragen over de nieuwsbrief, stuur dan een mail naar landparkassisie@prismanet.nl.
Op vrijdag 10 mei 2024 zijn twee John Deere tractoren druk aan het werk geweest op het veld voor het hoofdgebouw van Landpark Assisië. Ze zaaiden het in met zonnebloemzaad. Maar waarom zonnebloemen voor het hoofdgebouw van deze bijzondere buitenplaats?
Van Gogh Nationaal Park
Voor enkele John Deere fans op het Landpark was het schouwspel met de tractoren op zichzelf al een attractie. Het ging hier echter om de voorbereidingen voor ‘2024, het Jaar van de Zonnebloem’, dat geïnitieerd is door het Van Gogh Nationaal Park. De komende tijd zal er langzaam maar zeker een veld vol zonnebloemen groeien als eerbetoon aan Vincent Van Gogh, die tussen 1888 en 1889 een serie schilderijen maakte met zonnebloemen als thema. Mede vanwege de ligging van deze plek als opstapje tussen de natuurgebieden Kampina en de Loonse en Drunense Duinen, is Prisma partner van het Van Gogh Nationaal Park.
Zonnelied
Het veld vol zonnebloemen verwijst voor het Landpark niet alleen naar Vincent van Gogh, maar ook naar de religieuze congregatie van de Broeders Penitenten. In het hart van hun logo stond destijds ook de zonnebloem. Dat was een verwijzing naar het Zonnelied van Franciscus van Assisie. Een lied waarin zo’n 800 jaar geleden al de noodzaak doorklonk van een samenhang tussen zorg voor ‘de medemens’, de zorg voor ‘de natuur’ en de zorg voor ‘goed en rechtvaardig samenleven’.
Groei
Wie de groei van het veld vol zonnebloemen in de komende tijd met eigen ogen wil zien, is van harte welkom op het Landpark. Wil je meer weten over het Landpark en het Van Gogh Nationaal Park? Luister dan de zesde aflevering van de mini-podcast: ‘Klein kijken naar grote veranderingen. Van Gogh Nationaal Park’, op Spotify of YouTube.
Op 4 mei, tijdens Dodenherdenking, organiseerde performance-gezelschap Zwermers een speciale avond op Landpark Assisië. We herdachten met elkaar de oorlogsslachtoffers, met optredens en stilte.
We wandelden door de frisse lucht en genoten van het mooie park. Samen met het publiek hielden we een ritueel van twee minuten stilte. We keken naar korte films over spullen die mensen verloren tijdens de oorlog. Er was een optreden van Landparkbewoners over hoe kleding verschillende kanten van jezelf kan laten zien. Een circusact liet zien hoe leuk het is om fouten te maken. Tot slot luisterden we naar de vrolijke muziek van Mariachi Los Tarascos, en zo keken we vast vooruit naar naar 5 mei: Bevrijdingsdag.
Zwermers woont en werkt op Landpark Assisië en organiseert vaak culturele evenementen. Volg ze op Instagram of schrijf je in voor hun nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
Dank aan alle artiesten: Circusartiest Nathan Glaister, Mariachi Los Tarascos, Pop up Cinema, Speels Collectief en Zwermers. Deze avond werd mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Tilburg, Art-fact, Studio Assisië, Stichting Prisma en Spiegelglasfonds.
De foto's zijn gemaakt door Heleen Anna Fotografie.
Van een performance in de Franciscuskapel tot een dansvoorstelling met een gigantisch rad naast Lokaal 12. Tijdens Theaterroute Nabij, dat in het weekend van 25 en 26 mei voor de derde keer plaatsvond op Landpark Assisië, zagen bezoekers tijdens een mooie wandeling over het Landpark allerlei bijzondere voorstellingen.
Samen met de vrolijke gidsen Frans en Cis gingen de bezoekers op een ontdekkingsreis. Ze zagen de performance Pan~//Catwalk Mixed & Abled van Zwermers in samenwerking met Speels Collectief in de kapel, de voorstelling De nieuwe kleren van de keizer van Speels Collectief in de boerderij, de voorstelling Over Woekeren van EELT Theatercollectief in D’n Herd, de dansvoorstelling en workshop Metamorfose van MoveToMeet en een dansvoorstelling in een reusachtig rad van Speels Collectief naast Lokaal 12. Een reis die bol stond van diversiteit en creativiteit dus.
Wat de route extra bijzonder maakte? Alle gezelschappen waren ‘mixed-abled’, dat wil zeggen: ze bestonden uit spelers met én zonder beperking. Bij sommige voorstellingen deden bewoners van het Landpark mee, zoals Esmee Verstraten, die haar ervaringen met Speels Collectief en Nabij deelt in dit interview met Studio Assisië.
Bekijk hier de aftermovie van Theaterroute Nabij.
Wil je op de hoogte blijven van alle culturele activiteiten op Landpark Assisië? Meld je dan hier (onderaan de webpagina) aan voor de nieuwsbrief van Studio Assisië, de aanjager van kunst en cultuur op het landpark.
De restauratie van de Franciscus Kapel op Landpark Assisië is van start. Een bijzonder project, want het gebouw ligt letterlijk in het hart van het Landpark en heeft veel waarde voor de bewoners en medewerkers. Voor deze restauratie heeft Prisma een subsidie gekregen vanuit de provincie Noord-Brabant. Deze investering wordt gebruikt om het gebouw duurzamer en toekomstbestendiger te maken. Zo komen er nieuwe voorzieningen bij die ervoor zorgen dat de Kapel voor iedereen toegankelijk en fijn te gebruiken is. Het proces wordt begeleid door een restauratiearchitect, zodat het oog voor de historie van het gebouw behouden blijft.
Er staan al steigers aan de buitenkant van het gebouw, en op 1 juli worden er ook aan de binnenkant steigers geplaatst. Dat betekent dat op 29 juni voorlopig de laatste viering in de Kapel wordt gehouden. Wees van harte welkom om deze viering bij te wonen! Daarna zullen de vieringen in het Dorpshuis plaatsvinden.
Ben je benieuwd naar meer informatie over de restauratie van de Kapel? Dan vertelt restauratiearchitect Ben Massop je graag meer op 24 juni om 13.00 uur in de Kapel. In twee uur vertelt hij meer over de plannen voor de Kapel en beantwoordt hij de vragen van aanwezigen.
Ciderij ’t Groene Woud groeide in Oirschot uit haar jasje en is daarom met ingang van 1 januari 2024 gevestigd op Landpark Assisië. Ciderij ‘t Groene Woud houdt zich bezig met agroforestry en cider maken in het Groene Woud, het natuurgebied tussen ‘s-Hertogenbosch, Tilburg en Eindhoven. Linder van den Heerik en Thekla Ahrens runnen samen de Ciderij. Deze nieuwe bewoners van het Landpark vertellen graag meer over hun werk op het Landpark:
Inmiddels is bij iedereen bekend hoe belangrijk bomen zijn voor onze toekomst. De combinatie van landbouw met bomen (ook wel agroforestry genoemd) is een perfecte gelegenheid om onze andere passie vorm te geven: cider en oude appelrassen speciaal voor cider. Wij hebben tegen de Oisterwijkse Bossen en Vennen 3 hectare hoogstamboomgaarden aangeplant, maar maken ook cider van de appels uit uw achtertuin, Landpark Assisië, en andere landgoederen. Onze ciders zijn geïnspireerd door de Engelse farmhouse cider, zonder toevoegingen, troebel, en vaak met wilde gisten vergist. Linder hoopt met zijn kennis over natuur en biodiversiteit bij te dragen aan het Landpark, en ook samen met cliënten de appels voor de cider te oogsten.
Benieuwd naar meer informatie over de Ciderij? Klik hier om naar de website te gaan. Hier vind je ook de contactgegevens van Linder.
Naast de Ciderij is Thekla ook met haar eigen werkplaats voor boekbinden en restaureren neergestreken op het Landpark. Hier bindt en restaureert ze boeken in verschillende oplagen. Dat doet ze voor particulieren, maar ook regelmatig voor en met andere restauratieateliers, instellingen, archieven en musea. Altijd al eens willen boekbinden? Dan kun je bij Thekla terecht voor een cursus, op het Landpark, of op een eigen locatie.
Thekla zal ook als buurtverbinder in een van de tiny houses gaan wonen, en dus samen met cliënten activiteiten gaan ondernemen. Wat dat precies gaat zijn, is nog niet bekend, maar zal waarschijnlijk wel creatief van aard zijn en plaats vinden in haar werkplaats op het Landpark.
Lees meer informatie over Thekla en haar werkzaamheden op haar website.