Nieuwsoverzicht

Hoe kan Landpark Assisië zich ontwikkelen tot landschap van de toekomst?

Afgelopen najaar vond de eindpresentatie van Common Ground plaats. Beeldend kunstenaars Neeltje ten Westenend en Lobke Meekes, de ontwerpers van Studio Klarenbeek & Dros en kunstenaarscollectief Observatorium gaven ieder een inkijkje in hun toekomstscenario met als doel bruggen slaan tussen zorg, natuur, recreatie en ondernemerschap. In de nieuwsbrief van Studio Assisië geeft iedereen een update van zijn of haar project. 

Daarnaast kun je in de nieuwsbrief lezen dat er goed nieuws is vanuit Speels Collectief. Zij hebben een tweejarige subsidie toegekend gekregen van het Fonds voor Cultuurparticipatie en gaan de komende twee jaar een inclusief theatergezelschap vormen op Landpark Assisië. Tot slot wordt er alvast vooruit gekeken naar 14 en 15 mei 2022. Dan vindt theaterroute Nabij plaats. Meer informatie daarover én hoe jij ook een bijdrage kunt leveren lees je in de nieuwsbrief. 

Bekijk de nieuwsbrief onder dit bericht.

Fotofrafie: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Verhalen als knooppunt

Neeltje ten Westenend heeft samen met ontwerpend geograaf Isis Boot onderzoek gedaan naar bewegingen, looproutes en patronen op het landpark. Door middel van wandelingen en observaties gingen zij op zoek naar de identiteit van de plek. Ook tijdelijke interventies waren onderdeel van het proces. Zo maakten lijnen op de bestrating bewegingen van bewoners zichtbaar. In een audiotour waren anekdotes bij deze lijnen te horen. Deze interventies herhaalden zich gedurende een periode waardoor nieuwe ontmoetingen en gesprekken ontstonden die bijdroegen aan het onderzoek. Hiermee werken Neeltje en Isis toe naar een lokaal netwerk van wandelroutes waarbij de verhalen van bewoners van het landpark en medewerkers van Prisma als knooppunten dienen.

Fotografie: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Betekenisvolle bomen

Lobke Meekes heeft gezocht naar een manier om op het landpark een ervaring te creëren waarmee je je onderdeel voelt van de natuur en van een groter geheel. Het resultaat is Eenwoud: een bos bestaande uit nazaten van betekenisvolle bomen. De bomen zijn voorgedragen door mensen uit het hele land. Met hun bijdrage is Eenwoud uitgegroeid tot een netwerk van bomen, mensen én verhalen voor toekomstige generaties. Een aantal nazaten is al te bezoeken op Landpark Assisië, in een ‘kraamkamer’ waar ze aansterken voordat ze hun wortels uitslaan op een permanente locatie. Ook de verhalen die met deze jonge bomen verbonden zijn zijn op deze plek te beluisteren.

Fotofrafie: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Afdalen naar het grondwater

In het te ontwikkelen natuurpark zijn de waterpartijen essentieel voor de sfeer, de vegetatie én een middel tegen verdroging van de zandgronden. De kunstenaars van Observatorium ontwierpen de Grondwaterbank: een komvormige diepte in het landpark waarin je via een spiraalvormig pad naar het grondwaterpeil kunt afdalen. De Grondwaterbank maakt zowel de natuur van de ondergrond als de grondwaterproblematiek zichtbaar en voelbaar. Daarnaast dient het als een ontmoetingsplek met zitgelegenheid waar je voor even de wereld verlaat. Voor de aanleg van het spiraalpad ligt gerecycled bouwmateriaal klaar: beton van een voormalig fietspad. Tijdens de bijeenkomst eind september werd de eerste spade in de grond gezet.

De ontwerpers en kunstenaars hebben met hun projecten samenwerking met tal van partijen in gang gezet en hen uitgenodigd te onderzoeken hoe ze voor elkaar van betekenis kunnen zijn. Op die manier zijn sociale, ruimtelijke en duurzaamheidsvraagstukken met elkaar in verbinding gebracht. Benieuwd hoe de projecten en Landpark Assisië zich de komende tijd ontwikkelen? Kijk op www.studioassisie.nl voor meer informatie, volg Studio Assisië op Facebook en Instagram of stuur een berichtje naar info@studioassisie.nl.

Fotofrafie: Jostijn Ligtvoet Fotografie

Sociaal productieplatform

Mos is een echte alleskunner. Het gebruikt CO2 voor zijn groei, geeft zuurstof af, reguleert de temperatuur en is bovendien een fijnstofvreter. Studio Klarenbeek & Dros onderzocht hoe de mossen van Landpark Assisië als bron voor nieuwe producten kunnen dienen. Zij ontwikkelden schakelbare, 3D-geprinte elementen die met mos gevuld een systeem kunnen vormen voor groene wanden en daken. Bewoners van het landpark zijn zowel als producent als ontwikkelaar betrokken. Het Moslokaal is een mooi voorbeeld van een sociaal productieplatform dat gebruik maakt van lokale grondstoffen én nieuwe technologie.

Theaterroute Nabij - 14 en 15 mei 2022

Wat leeft er op Landpark Assisië en in de omgeving van het historische zorgterrein? Het park zelf en de omgeving zijn volop in ontwikkeling. Zijn deze ontwikkelingen met elkaar te verbinden? Dat onderzoekt Nabij op speelse wijze. Medio 2021 zijn Speels Collectief, Eelt Theatercollectief en Studio Assisië gezamenlijk dit theaterproject gestart. Nabij nodigt iedereen die interesse heeft uit om mee te praten, te dromen én met vereende krachten een bijzondere theatervoorstelling neer te zetten. Speels Collectief en Eelt Theatercollectief nemen daarin het voortouw. De komende tijd trekken de makers van Nabij de omgeving in om inwoners te leren kennen en in kaart te brengen wat er leeft en wat zij belangrijk vinden. Op 14 en 15 mei 2022 mondt Nabij uit in een theaterbeleving met vier voorstellingen op vier verrassende locaties.

De bouw van het Nabij-voertuig waar EELT Theatercollectief de komende tijd ideeën, herinneringen, verhalen en wensen over Landpark Assisië mee ophaalt.

Ter illustratie: een voorstelling van Speels Collectief.
Fotograaf: Pietro Carbucicchio

Oproep!
Draag jij ook bij aan theaterroute Nabij?

De makers van Nabij nodigen iedereen die interesse heeft om mee te praten, te dromen én met vereende krachten een bijzondere theatervoorstelling neer te zetten uit een bijdrage te leveren. Op 14 en 15 mei 2022 mondt Nabij uit in een theaterbeleving met vier voorstellingen op vier verrassende locaties.  Ben je enthousiast en wil je een bijdrage leveren in de voorbereiding en/of tijdens de theaterroute? Neem dan contact op met Merel van Lieshout (Speels Collectief) of Monique Zijp (EELT) via nabij@studioassisie.nl. Via de nieuwsbrief, onze website en social media houden we je de komende tijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom theaterroute Nabij!

Bonton creeërt extra dagbesteding op het Landpark

10-12-2021
Bron: Circulairinbedrijf.nl

Op Landpark Assisië biedt ze al meer dan 110 jaar zorg aan mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het voelt als een vakantiepark en de bewoners begroeten alle bezoekers meer dan hartelijk. Er is van alles te doen. Van paardrijden, het beheren van een boomgaard tot aan het vervullen van facilitaire werkzaamheden. Nanne Luijten, facilitair coördinator van Prisma toont het complex met veel trots en praat over de veranderingen op het gebied van “afval scheiden” op de ongeveer vijftig beschikbare locaties die Prisma beheert.

Het scheiden van afval kwam op de agenda vanwege de in 2019 getekende Green Deal Duurzame Zorg voor een Gezonde Toekomst. Green Deal gaat over de bijdrage die de zorg kan leveren aan het verbeteren van het milieu, zoals het verminderen van CO2-uitstoot en het stimuleren van circulaire economie. Op basis hiervan werden onder andere de Bonton’s aangeschaft. Landpark Assisië werd hierin gezien als ideale pilotlocatie, onder andere omdat het één van de grotere locatie is van Prisma.

De komst van de Bonton’s is met open armen ontvangen door zowel Prisma als de bewoners van het complex. Luijten: ‘Prisma heeft er vooraf goed over nagedacht. Na een afvalscan en een beursbezoek kwamen we uit op de Bonton van Circulairinbedrijf.nl. Deze gebruiken we op alle ongeveer vijftig locaties binnen onze organisatie.’

580 Bonton’s
De Bonton viel onder andere op vanwege de onderhoudsbestendigheid, hij gemaakt is van gerecycled plastic en bovendien modulair te gebruiken is. Prisma gebruikt vier verschillende modules om de volgende afvalstromen te scheiden: Restafval, PMD, Glas en Papier. Tot voor kort stonden er maar liefst 580 Bonton’s op de locatie in Biezenmortel. Daarna werden de Bonton’s verspreid naar de andere locaties van Prisma. Het transporteren van de Bonton’s werd opgepakt door de dagbesteding van de organisatie. Samen met een begeleider brachten ze de Bonton’s naar de juiste locaties.

Dagbesteding gecreëerd
Op Landpark Assisië zelf staan de Bonton’s op verschillende plekken. Soms is het een compleet modulair systeem, soms een enkele bak. Desondanks is het allemaal tot in de puntjes geregeld. Luijten: ‘Eigenlijk loopt alles zoals het uitgedacht is. Het scheiden van afval gaat goed en het afhalen van de volle afvalzakken is goed georganiseerd. De Bonton’s hebben zelfs een eigen Prisma-sausje gekregen door de stickers die aan de voorkant van de Bonton’s zijn geplakt. Hierop is goed leesbaar welk afval er in de bak moet.’
Het is een flink project geweest, dat in totaal zo’n anderhalf jaar in beslag heeft genomen. Luijten vertelt verheugd hoe alles in zijn werk gaat. Het feit dat door de komst van de Bonton’s weer een extra dagbesteding is gecreëerd, is een extra reden om trots te zijn. Luijten: ‘Op Landpark Assisië worden de afvalzakken met een treintje door cliënten van de dagbesteding opgehaald en dat is natuurlijk erg leuk werk om te doen.’ De afvalzakken worden niet aan de weg gezet, maar aan de deurposten opgehangen. Dit om de komst van ongedierte te voorkomen. Volgens Luijten is het een kwestie van de puntjes op de i zetten om de ideale situatie te bereiken. ‘In de toekomst willen we graag de grote containers weg hebben en bekijken we of de frequentie van het ophalen van het afval omhoog moet. Verder gaat het precies zoals we hoopten en verwachtten.’

Kunstprojecten slaan een brug tussen zorg, de natuur, recreatie en ondernemerschap op Landpark Assisië

4-11-2021

Landpark Assisië is volop in ontwikkeling. Dit grote, groene zorgterrein nabij Biezenmortel – voorheen bekend als Huize Assisië – wil zich daarbij nadrukkelijk verbinden aan de omgeving. Met de natuur die het gebied omringt, maar ook met ondernemers en andere initiatiefnemers uit de regio. Hoe het landpark er uiteindelijk uit komt te zien is nog ongewis. Dat wordt, samen met betrokkenen, gaandeweg bepaald. Kunstproject Common Ground geeft een impuls aan deze organische manier van ontwikkelen.

Common Ground

Twee jaar geleden startten zorgorganisatie Prisma, kunststichting Studio Assisië en de groenondernemers van Greenport Midden-Brabant het traject Common Ground. Vier kunstenaars en ontwerpers ontvingen de opdracht een project te ontwikkelen dat een start maakt met een andere manier van werken. Beeldend kunstenaars Neeltje ten Westenend en Lobke Meekes, de ontwerpers van Studio Klarenbeek & Dros en kunstenaarscollectief Observatorium ontwikkelden ieder een toekomstscenario dat bruggen slaat tussen zorg, natuur, recreatie en ondernemerschap. Eind september vond een tussentijdse presentatie plaats op Landpark Assisië.

Landpark Assisië onderdeel van Ons Kloosterpad

Landpark Assisië onderdeel van Ons Kloosterpad
Geniet van het voorjaar met een mooie wandeling! Met vandaag de officiële opening van “Ons Kloosterpad”, kun je vanaf morgen dit bijzondere pad bewandelen. Speciaal voor het jaar van het Brabants Kloosterleven is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld, waarbij je langs een vijftigtal kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant wandelt. Landpark Assisië is ook onderdeel van dit pad: de Broeders Penitenten stichtten hier namelijk in 1904 hun ‘Huize Assisië’. Zij leefden op deze plek meer dan een halve eeuw - in vallen en opstaan - een bijzondere vorm van kloosterleven.
Bekijk meer informatie over “Ons Kloosterpad” op de website van het Brabants Kloosterleven en kom vooraf alvast in de sfeer met de podcast ‘Broederschap op een Bijzondere Buitenplaats’.

Restauratie hoofdgebouw en de kapel - maak kennis met Eva Massop

21-04-2021

Mijn naam is Eva Massop. Ik ben ontwerper bij BBM architecten en zit in het afstudeerjaar van de Academie van Bouwkunst in Tilburg voor de opleiding tot architect. Op dit moment ben ik als architect betrokken bij de restauratie van het hoofdgebouw en de kapel op het Landpark. Graag stel ik mezelf aan jullie voor en geef ik jullie een kijkje in mijn werk.

Wat is er zo belangrijk aan het restaureren van een gebouw en wat maakt je werk zo leuk?
Restaureren is als het ware een grote opknapbeurt van een gebouw. Wanneer er niets wordt gedaan aan een historisch gebouw raakt het na verloop van tijd in verval, daarom is restaureren op den duur noodzakelijk. Vaak krijgen historische gebouwen een andere functie om behouden te kunnen blijven, een “herbestemming”.

Het proces van restaureren en herbestemmen is erg bijzonder en leuk. Het is als een boek met verschillende hoofdstukken. Als ik begin, duik ik altijd in het archief op zoek naar oude foto’s en tekeningen. Ik probeer een beeld te vormen over hoe het vroeger was. Soms lukt het zelfs om de geschiedenis deels terug te brengen tijdens een restauratie. Een voorbeeld hiervan is in het hoofdgebouw van het Landpark. Daar brengen we de prachtige historische stucwerk plafonds terug die nu verborgen liggen achter de verlaagde plafonds. Het leukste vind ik dan ook om het uiteindelijke resultaat van al het vele werk terug te zien.

Is je werk moeilijk, duurt het lang en is het restaureren duur?
Omdat geen enkel gebouw hetzelfde is en je deze zoveel mogelijk van het origineel wilt behouden, bestaat iedere restauratie uit maatwerk. Hiervoor is veel zorgvuldigheid en kennis vereist en het is dus zeker niet makkelijk om dit op een goede manier te doen. Het is daarom ook erg belangrijk om veel ervaring op te doen in de praktijk.

Een restauratieproject duurt vaak lang omdat de voorbereidingen al beginnen ver voordat er aan het gebouw gewerkt wordt, dit is de “planvorming”. We starten dan met het in kaart brengen van de staat van het gebouw. Hiermee wordt een restauratieplan gemaakt die de basis vormt voor de restauratiewerkzaamheden. In dit plan moeten veel ingewikkelde keuzes worden gemaakt. Alles bij elkaar duurt een gemiddelde restauratie dan ook al snel twee jaar en bij grote, ingewikkelde restauraties kan dit zelfs nog vele jaren langer duren.

Het is zeker niet goedkoop. Het kan zelfs duurder zijn dan het realiseren van een compleet nieuw gebouw. Maar dan zouden de identiteit, het materiaalgebruik, de tijdsperiode en de uitstraling van een monument verloren gaan. Je kunt je toch niet voorstellen dat het Landpark het hoofdgebouw en de kapel zou moeten missen als het kloppende hart van het park? Wij zetten ons dan ook met veel enthousiasme en passie in voor de restauratie van het hoofdgebouw en de kapel.

Gelukkig draagt de overheid hier ook aan bij door een groot deel van de historische gebouwen aan te merken als Rijksmonument. Daarnaast stimuleren en helpen ze eigenaren van een monument door geld beschikbaar te stellen voor restauraties in de vorm van subsidie. Hiervan kunnen de eigenaren een deel van de restauratiekosten betalen. 

Waarom voel je je verbonden met het Landpark?
Ik voel mij verbonden met het Landpark door de natuurrijke omgeving en de structuur van het prachtige park met de hoofdassen die uitkomen op het hoofdgebouw en de kapel. Je wordt in het Landpark met open armen ontvangen, iedereen is heel vriendelijk. Daarnaast vind ik de geschiedenis van het Landpark erg interessant en inspirerend. Alle transformaties in de zorg hebben daar plaatsgevonden en vinden er nog steeds plaats, wat ook terug te zien is in de architectuur. Ook de verschillende initiatieven die tot bloei komen in het Landpark versterken nog meer de positie van het Landpark in haar omgeving. 

Ik ben trots dat ik aan dit prachtige restauratieproject mag werken en mijn passie erin kwijt kan. Hopelijk heb ik jullie een klein kijkje kunnen geven in de restauratiewereld en natuurlijk tot ziens bij de opening van het gerestaureerde hoofdgebouw en kapel op Landpark Assisië.

In de vieringen van de Goede Week in de Kapel werd aandacht besteed aan de tentoonstelling. Geïnteresseerden konden thuis via een livestream aan de vieringen van de Goede Week deelnemen. Zo konden ze niet alleen de viering volgen, maar ook elkaar weer zien en gezien worden. Het gaf de vieringen nieuwe energie.  De tentoonstelling is terug te zien via YouTube: https://youtu.be/7kUow_2qdKw.

Hoop en Verbinding: Palmpasen-tentoonstelling op het Landpark

Zaterdag 27 maart vond in de Franciscuskapel op Landpark Assisië een Palmpasen-tentoonstelling plaats. Het thema van de tentoonstelling was Hoop en Verbinding. Tess Hull, medewerker bij Prisma en student bij Avans, organiseerde het evenement - geheel coronaproof - in het kader van haar studie. Juist in deze corona tijd wilde Tess de positieve kracht van verbinding benadrukken.
Bewoners van het Landpark versierden Palmpasenstokken en brachten deze naar de Kapel.
Leerlingen van basisschool Franciscus uit Biezenmortel versierden ook Palmpasenstokken en de kinderen van Kinderdagverblijf ’t Eerste Stapje maakten slingers. 

Prisma gaat meerjarige samenwerking aan in Van Gogh Nationaal Park

30 MAART 2021

Vanaf vandaag - de geboortedag van Vincent van Gogh - gaat Prisma met ruim 50 Brabantse partners een meerjarige samenwerking aan in het Van Gogh Nationaal Park in Brabant. Hiermee verbinden wij ons aan de ambities van Van Gogh Nationaal Park nieuwe stijl. Het park wordt het eerste Nationaal Park ‘nieuwe stijl’ in Nederland. Alle partners gaan zich namelijk inzetten voor een fraaier landschap met prachtige natuur, waardevol erfgoed, groen dat doorloopt tot in het hart van de steden en dorpen en een vitaal boerenland met duurzaam toerisme, midden in een economisch krachtige regio. 

De ruim 50 partners zijn afkomstig uit verschillende onderdelen van de samenleving: natuur, landbouw en andere maatschappelijke organisaties, overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen. Samen nemen ze hun verantwoordelijkheid voor het landschap, zodat ook toekomstige generaties van een gezonde, groene leefomgeving kunnen genieten. Vincent van Gogh is daarbij een inspiratiebron.

Onze ambitie sluit aan bij de beweging die het van Gogh National Park ‘nieuwe stijl’ wil zijn. Een beweging die gericht is op domeinoverstijgend partnerschap. Een partnerschap waarin burgers, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden samen zorg dragen voor een gezonde inclusieve leefomgeving om in te wonen te werken en te recreëren.  Prisma is trots samen te werken met alle betrokken partijen. 

Lees hier alles over het van Gogh Nationaal Park. 

Lobke Meekes licht haar bomenproject toe op landpark Assisië in Biezenmortel. Foto Jostijn Ligtvoet © Jostijn Ligtvoet

Lobke Meekes zoekt voor Assisië in Biezenmortel bomen die een verhaal vertellen

BRON: BNdeStem

BIEZENMORTEL - Kunstenares Lobke Meekes zoekt voor een kunstproject op landpark Assisië in Biezenmortel bomen met een verhaal. Mensen kunnen bomen die voor hen een speciale betekenis hebben voordragen. Meekes gaat proberen door het opkweken van met stekjes en zaadjes er een sterk bos van te maken. 

In de achtertuin van het Rooi Harten klooster in Tilburg staan dicht bijeen drie monumentale oude beuken. Vermoedelijk zijn ze rond 1890 geplant. De missionarissen die ze plantten, zijn al lang overleden, maar de bomen staan er nog. Voor indiener Geert aanleiding om de bomen voor te dragen voor Eenwoud, een project dat kunstenares Lobke Meekes uitvoert op het landpark in Biezenmortel. ,,Misschien hebben de bomen onderling een kameraadschap ontwikkeld, dat weten we niet. Het zou mooi zijn als de nazaten van deze drie bomen een plek krijgen op het park”, zegt Geert op een promotiefilmpje van Eenwoud.
   
Latere generaties
Meekes, kunstenaar uit  het Gelderse Harfsen, is namens het kunstproject Common Ground een van de vier kunstenaars die uitgekozen om een project uit te voeren. Meekes wil op een terrein van een hectare op Assisië straks nazaten van bomen planten die door mensen zijn aangedragen. ,,Dat kunnen bomen zijn die mensen mooi of belangrijk vinden, maar ook bomen waarbij ze een bepaalde binding mee hebben. Het plan is om zaden of stekjes van die bomen te nemen en die weer te laten uitgroeien tot sterke bomen voor latere generaties", zegt Meekes. ,,Ze groeien samen op, vertakken zich en vormen een geheel: Eenwoud.”
Daarvoor heeft Meekes een platform opgezet waarop mensen ondersteund door een korte tekst en een foto een boom kunnen voordragen die ze graag in het bos op Assisië terug zouden willen zien. Tot nu toe zijn er dertig  bomen gemeld. Van drie voorgedragen bomen liet Meekes een filmpje maken: naast het trio beuken in Tilburg is er ook een filmpje van een enorme, 500 jaar oude Kroezeboom die staat in Fleringen ten zuiden van Tubbergen. De boom werd voorgedragen door Sabine die speciale herinneringen bewaard aan uitstapjes met haar vader, een kunstenaar die de boom ook op het doek vastlegde. En Han uit Breda koos voor een solitaire eik uit het Cadettenbos bij Breda waar hij speciale jeugdherinneringen bij heeft. ,,Het kan en mag van alles zijn", zegt Meekes. Uiteindelijk hoopt ze op een paar honderd bomen met een verhaal te kunnen opkweken. 

Groter systeem
Ze is er zich van bewust dat het een project met een uitzonderlijke lengte is. Eer de bomen een beetje zijn gegroeid, ben je tientallen jaren verder. Maar dat vindt ze geen probleem. ,,We lijken als mensen steeds verder af te komen staan van de natuur. De achterliggende gedacht is dat we als mensen deel uitmaken van een veel groter systeem. Mensen en bomen hebben elkaar nodig om te overleven Zo kun je mensen daar deelgenoot van maken.”
Meekes is geen bomendeskundige maar heeft zich wel grondig in het onderwerp verdiept. Voor een project met landschapskunst in Venlo in Limburg verdiepte ze zich in het lot van de zomereik die door  verlaagde waterstand en verzuring van de bodem in de problemen is gekomen. Ze ontwikkelde een plan om een soort van beschermd reservaat voor de noodlijdende eik te ontwikkelen. Door kennis van wetenschappers en andere deskundigen te bundelen en te vergroten zouden de oorzaak van de eikensterfte  kunnen worden opgespoord en bestreden. Het project bleef steken in de ontwikkelfase, maar zette Meekes uiteindelijk op het spoor van Eenwoud.
Toen organisator Studio Assisië kunstenaars vroeg om ideeën voor het landschapspark, schreef ze haar voorstel voor een woud vol betekenisvolle bomen. Anderhalf jaar geleden presenteerde ze haar bomenplan in een imposante bomencirkel in de tuin van het klooster. Bij die eerste presentatie waren er zes kunstenaars die plannen presenteerden waarvan er vier hun voorstellen mochten uitwerken. Naast Meekes zijn dat Observatorium uit Rotterdam dat een ontmoetingsplaats wil maken, ontwerpersduo Maartje Dros en Eric Klarenbeek die een moswerkplaats inrichten en Neeltje ten Westenend, die onderzoek doet naar routes en routines op Assisië. 

Broeders Penitenten
Meekes ontwikkelde haar voorstel mede geïnspireerd door de vroegere functie van het klooster. Al ruim honderd jaar terug begonnen de Broeders Penitenten met een initiatief mensen met een verstandelijke beperking een beschermde omgeving te bieden. Nog altijd wordt zorg verleend op Assisië. ,,Je ziet hier ook dat de broeders niet alleen goed voor de mensen zorgden, maar ook voor de natuur.” Meekes hoopt met haar project dat deelnemers die bomen aandragen zich ook mede-verantwoordelijk voelen voor het project. ,,Bomen moeten verzorgd worden, het zou mooi zijn als mensen actief deelnemen en hun boom verzorgen en bezoeken.”  
In 2006 studeerde Meekes af aan de kunstacademie ArtEZ in Zwolle.  Ze laat zich inspireren door maatschappelijke vraagstukken en landschappen. Voor haar kunstprojecten werkt ze veelal met groepen mensen. Op Vleistival, een kleinschalig pop-up-festival in 2019 in Deventer, liet ze bezoekers vanuit de vraag hoeveel ze  van zichzelf wilden laten zien, een bijzondere selfie maken van hun eigen 'vlees’;  littekens, vetrollen etc. Die selfie diende als toegangsbewijs voor het festival. Op Modder Earth (2019) liet ze bezoekers letterlijk met de voeten in Overijsselse modder zitten, een reactie op één van de vier toekomstscenario’s voor Overijssel in 2050. 

Prisma en Butterfly Effect bouwen kleine vrijwilligerswoningen

Samenwerking eerste stap naar nieuwe manier van samenleven en zorgverlenen

Prisma en sociale onderneming Butterfly Effect tekenden 18 december een samenwerkingsovereenkomst voor de plaatsing van vijf kleinschalige woningen voor vrijwilligers op Landpark Assisië in Biezenmortel. Op deze manier bouwen beide organisaties aan een woongemeenschap waar mensen mét en zonder beperking samen met elkaar kunnen wonen. Als alles volgens plan verloopt komen de eerste vrijwilligers in de zomer van 2020 op het Landpark wonen.

De samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden om het welzijn van de bewoners van Prisma op Landpark Assisië verder te vergroten. Bestuurder Jaap de Bruin: “Het concept van Butterfly Effect draagt bij aan het welzijn van onze cliënten doordat de nieuwe bewoners op basis van hun intrinsieke motivatie geselecteerd worden. Vrijwilligers vervullen een zeer belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking. Het plaatsen van woningen voor vrijwilligers geeft vorm aan onze ambitie om het Landpark open te stellen voor mensen die willen bijdragen aan deze bijzondere gemeenschap.”

Wil jij iets betekenen voor anderen én wonen in een prachtige omgeving?

Op donderdag 30 januari en dinsdag 3 maart organiseren we informatiebijeenkomsten. Je bent van harte welkom vanaf 19.30 tot 21.00 uur op Landpark Assisië in Lokaal 12, nachtegaallaan 12 Biezenmortel. We geven je een update van het project en vertellen meer over het landpark, het vrijwilligersproject en de huisjes.

Gemeenteraad Tilburg in gesprek met bewoners Landpark Assisië

Bewoners en de gemeente in gesprek: op maandag 21 februari spraken de bewonersraad van Landpark Assisië en de gemeenteraad van Tilburg over de ontwikkelingen die plaatsvinden op Landpark Assisië. 

Landpark Assisië opent zonnepark

BIEZENMORTEL - De zonnestralen deden nog even aardig hun best. Wel zo leuk donderdagmiddag op Landpark Assisië, want juist daarom draaide het. Het terrein waar ruim 200 mensen met een verstandelijke beperking wonen is een zonnepark rijker. Twee hectare groot, 6106 panelen in lange rijen, vanuit de trein Tilburg-Den Bosch goed te zien.

Ben Ackermans 24-10-19, 18:04 Bron: BD

Twee bewoners en Jaap de Bruin, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Prisma, zorgden samen voor de officiële openingshandeling. Bewonersmedium Landpark TV legde het op camera vast. Het werd niet gezegd, maar voor zover bekend is de zonnewei de eerste die is aangelegd in de regio rond Tilburg.

Driekwart van de stroom voor heel Prisma 
De panelen kunnen samen 1,68 megaWatt aan elektriciteit leveren. Daar profiteert Assisië van, maar ook de andere 129 locaties die Prisma in Brabant heeft. ,,Ze leveren 75 procent van onze elektra-energie”, hield De Bruin zijn gehoor voor.
Voor deze vorm van verduurzaming zijn de stichters van Assisië, de broeders Penitenten, volgens de topman een mooie inspiratiebron. ,,Zij zijn altijd vrijwel zelfvoorzienend geweest, met een eigen boerderij, bakkerij en wasserij.”
In die geest is de landbouwschuur op het terrein onlangs gerenoveerd en gasloos gemaakt. In twee nieuwe groepswoningen komt er ook al geen gas aan te pas voor verwarming, douchen en koken. Die al bewoonde huizen hebben vorige week gezelschap gekregen van twee soortgelijke en een ontmoetingsruimte, en nog drie woningen zijn op komst. Allemaal geheel van hout.

De net geplaatste energiezuinige houten woningen. © Ben Ackermans/BD


,,Ze gaan net zo lang mee als de huizen hier van staal, steen en baksteen”, zegt Sander van Peer, directeur van bouwer MBC uit Bergen op Zoom. Het nieuwbouwproject heeft zijn plek op de hoek van de straten Hindeloop en Paardendraf. Daar toonde Van Peer een voorbeeld van de doorsnede van een wand: 24 centimeter dik en gevuld met cellulose. Daardoor is de isolatiewaarde zeer hoog.
Het bedrijf zet de modulaire woningen in zijn geheel in elkaar. Ze gaan in de vroege ochtend op transport, een kraan takelt ze op de locatie op de juiste plek en ‘s avonds zijn ze klaar. ,,En vrijwel al het materiaal is weer te hergebruiken.”