Nieuwsoverzicht

Prisma en Butterfly Effect bouwen kleine vrijwilligerswoningen

Samenwerking eerste stap naar nieuwe manier van samenleven en zorgverlenen

Prisma en sociale onderneming Butterfly Effect tekenden 18 december een samenwerkingsovereenkomst voor de plaatsing van vijf kleinschalige woningen voor vrijwilligers op Landpark Assisië in Biezenmortel. Op deze manier bouwen beide organisaties aan een woongemeenschap waar mensen mét en zonder beperking samen met elkaar kunnen wonen. Als alles volgens plan verloopt komen de eerste vrijwilligers in de zomer van 2020 op het Landpark wonen.

De samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden om het welzijn van de bewoners van Prisma op Landpark Assisië verder te vergroten. Bestuurder Jaap de Bruin: “Het concept van Butterfly Effect draagt bij aan het welzijn van onze cliënten doordat de nieuwe bewoners op basis van hun intrinsieke motivatie geselecteerd worden. Vrijwilligers vervullen een zeer belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking. Het plaatsen van woningen voor vrijwilligers geeft vorm aan onze ambitie om het Landpark open te stellen voor mensen die willen bijdragen aan deze bijzondere gemeenschap.”

Wil jij iets betekenen voor anderen én wonen in een prachtige omgeving?

Op donderdag 30 januari en dinsdag 3 maart organiseren we informatiebijeenkomsten. Je bent van harte welkom vanaf 19.30 tot 21.00 uur op Landpark Assisië in Lokaal 12, nachtegaallaan 12 Biezenmortel. We geven je een update van het project en vertellen meer over het landpark, het vrijwilligersproject en de huisjes.

*|MC:SUBJECT|*

Nieuwsbrief december 2019

Zoals beloofd houden we je via deze nieuwsbrief op de hoogte van de ontwikkelingen op het Landpark Assisië. Heb je vragen over de nieuwsbrief, stuur dan een mail naar klantenmarkt@prismanet.nl

Abonneren op de nieuwsbrief kan ook! Klik hier
 

Wat is er in 2019 veel veranderd op het Landpark. En dit is nog maar het begin. Ook in 2020 zal er veel worden gebouwd, verbouwd en aangelegd. Er zullen allerlei evenementen plaatsvinden en we zullen weer nieuwe gebruikers en bewoners verwelkomen. 2020 is ook het laatste jaar dat we vallen onder de gemeente Haaren. Vanaf 1 januari 2021 horen het Landpark en heel Biezenmortel bij Tilburg. 
Via deze nieuwsbrief zullen we je op de hoogte houden van al deze gebeurtenissen. Daarnaast gaan we de website van het Landpark onder handen nemen, zodat je daar steeds de actuele informatie vindt. 
Studenten Design Academy

Op donderdag 17 en vrijdag 18 oktober waren 30 internationale masterstudenten Social Design van de Design Academy Eindhoven te gast op Landpark Assisië. Vanuit het Dorpshuis gingen ze aan de slag met thema's als circulariteit, inzet van biomateriaal en hoe deze in te passen zijn in de toekomstscenario's voor het Landpark. De studenten zijn afkomstig uit Frankrijk, Italië, Spanje, Kroatië, Duitsland, Groot-Brittannië en zelfs uit de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Taiwan. Zij worden begeleid door ontwerpers/docenten Maartje Dros en Eric Klarenbeek en waren uitgenodigd door Studio Assisië, de stichting die zich inzet voor het cultureel programma op het Landpark. In het nieuwe jaar zullen de studenten hun werk presenteren. Wellicht zitten daar bruikbare ideeën tussen. 


Bekijk hier de video
Week van het Landschap

In de week van 13 tot en met 20 oktober organiseerde Brabants Landschap de Week van het Landschap. In die week zijn een aantal wandelroutes uitgezet vanaf het terrein van de voormalige Steenfabriek in Udenhout. Een van die wandelingen loopt over het Landpark. Heel wat wandelaars hebben inmiddels de route gelopen. Velen maakten een tussenstop bij Lokaal 12 om onder het genot van een kopje koffie even uit te rusten. De wandeling is gemarkeerd door palen met een feloranje bovenkant. 

Dag van de Duurzaamheid

Op donderdag 24 oktober vierde Prisma op het Landpark de Dag van de Duurzaamheid. In de ochtend heeft een groot aantal cliënten samen met Afvaljuf Carolien leuke kunstwerken gemaakt van plastic afval, die in Lokaal 12 werden tentoongesteld. Ook konden ze een demonstratie bijwonen met een transparante afvalwagen. Hoogtepunt was om als een echte afvalophaler achteraan op de trede van de wagen te mogen staan! 's Middags werd onder brede belangstelling het vier voetbalvelden grote Zonnepanelenpark officieel geopend. Bij de nieuwe MBC-woningen kregen de genodigden uitleg over de duurzame materialen en manier van bouwen van deze modulaire woningen. Na een bezoek aan de vernieuwde, gasloze Landbouwschuur werd er in Lokaal 12 getoost op een duurzame toekomst met een glas lokaal gebrouwen cider van de Vergeten Appel.



De reportage van LandparkTV over de Dag van de Duurzaamheid kan je hier bekijken

75 jaar bevrijding

In Udenhout en Biezenmortel werd in de week van 21 oktober 75 jaar bevrijding gevierd. Heemkundekring 't Schoor en het Historisch Archief hadden een programma ontwikkeld voor de kinderen van groep 7 en 8. Naast aandacht voor de bevrijding in de klas, hebben de leerlingen de schuilkelder bezocht op 't Winkel. Hier werd Sergeant Di Palma verzorgd na de vliegtuigcrash. Om ook de ouders van de kinderen en andere belangstellenden de kans te geven een kijkje te nemen, was de kelder ook in het weekend toegankelijk voor publiek. De knutselwerkjes die de kinderen op school hadden gemaakt, waren te bewonderen in de Kapel. 



Tapijt voor Vrede


Op dinsdag 12 november hebben bewoners, verwanten, vrijwilligers en medewerkers samen met kunstenares Marianne van Heeswijk 'een tapijt voor vrede' gelegd in de Kapel. Marianne legt met haar team van vrijwilligers overal in het land in buurthuizen, op markten en pleinen, bij kerken, moskeeën en synagogen 'Tapijten voor Vrede'. Marianne: "Zo wil ik laten zien dat we op een gelijkwaardige manier met elkaar om kunnen gaan in contact."

Het 'tapijt voor vrede' was de daaropvolgende dagen te bezichtigen en stond op zaterdag centraal tijdens de kapelviering. Daarna werd het tapijt weer 'opgeruimd'. 

Studenten Stedenbouw en Architectuur

Op vrijdag 15 november kregen studenten Stedenbouw en Architectuur van Fontys een introdag. Na een introductie in het Dorpshuis gingen ze het terrein verkennen. Deze studenten blijven in twee groepen tot april betrokken bij het Landpark. De ene groep werkt aan een grote textielconstructie, de andere aan toekomstscenario's voor het Landpark. De resultaten worden tijdens de Landschapstriënnale in september 2020 op het Landpark getoond aan het publiek. 

 
Nieuwe vloerbedekking

Op vrijdag 22 november is de Kapel voorzien van nieuwe vloerbedekking. Er komen ook nieuwe gordijnen. Die hangen er voor de Kerst. Op die manier is de Kapel een nog mooiere, nette en representatieve plek voor allerlei ontmoetingen en bijeenkomsten. 

Common Ground

Op 27 november vond de aftrap plaats van Common Ground. Dat is een samenwerking tussen Prisma, Greenport Midden-Brabant, Kunstloc Brabant en Studio Assisië. Zes kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen grootschalige, landschappelijke ingrepen die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van het Landpark. Tijdens de kick-off werd de samenwerking met de kunstenaars toegelicht en gaven de kunstenaars een rondleiding waarbij ze verspreid over het terrein hun ideeën uit de doeken deden. Hierna was er ruimte om samen na te denken over slimme verbindingen voor de vervolgstappen. Het samenbrengen van kunst, ontwerp en landschap leverde interessante gesprekken op. Het was dan ook een bijzonder geslaagde middag. 

Op 4 december presenteerden de zes hun concept aan de beoordelingscommissie. Vier van hen kregen groen licht voor het vervolg. In 2020 gaan deze vier hun concept uitwerken tot een prototype en die presenteren op de Landschapstriënnale in september 2020. 


Foto's: Jostijn Ligtvoet Fotografie
Poort

De oude poort op het Landpark is eind november vervangen door een prachtige nieuwe. De poort zal zoveel mogelijk geopend zijn, ook voor autoverkeer. 



Aanleg Waterretentiepark van start

Op dinsdag 3 december was de aanbesteding van de aanleg van het waterretentiepark. De firma Gubbels uit Helvoirt kwam als winnaar uit de bus. De aanleg start begin volgend jaar, de graafwerkzaamheden vinden in de zomer plaats. 
Veldschuur

De veldschuur achter de landbouwschuur is opgeleverd. Deze open schuur zal dienen voor de stalling van het groot materieel en als open werkplek voor AC Groen. 

De doorgang tussen het Dorpshuis en de landbouwschuur is vrijgemaakt en netjes aangelegd. 



Nieuwe bewegwijzering
 
Op het Landpark is de nieuwe bewegwijzering aangebracht. Zo is voor alle bezoekers overzichtelijk waar ze moeten zijn. Er is geen bewegwijzering aangebracht naar de woningen van de bewoners. De mooie, houten borden sluiten perfect aan bij de duurzame, natuurlijke uitstraling van het park. 
MBC-woningen

De nieuwe MBC-woningen zullen eind januari opgeleverd worden, waarna tijd nodig is voor de inrichting. We verwachten dat de bewoners eind februari hun intrek zullen nemen. 
Kerst
 
Kerst is een bijzondere tijd, die we samen met dierbaren doorbrengen. Op het Landpark is er een programma samengesteld vol sfeervolle activiteiten. Kijk op de poster voor het hele overzicht! We wensen iedereen veel gezelligheid, mooie eindejaarsdagen en een gelukkig 2020!
 
Abonneren op de nieuwsbrief? Klik hier

Prisma en Butterfly Effect bouwen kleine vrijwilligerswoningen 

Samenwerking eerste stap naar nieuwe manier van samenleven en zorgverlenen

Prisma en sociale onderneming Butterfly Effect tekenden 18 december een samenwerkingsovereenkomst voor de plaatsing van vijf kleinschalige woningen voor vrijwilligers op Landpark Assisië in Biezenmortel. Op deze manier bouwen beide organisaties aan een woongemeenschap waar mensen mét en zonder beperking samen met elkaar kunnen wonen. Als alles volgens plan verloopt komen de eerste vrijwilligers in de zomer van 2020 op het Landpark wonen.

De samenwerking biedt nieuwe mogelijkheden om het welzijn van de bewoners van Prisma op Landpark Assisië verder te vergroten. Bestuurder Jaap de Bruin: “Het concept van Butterfly Effect draagt bij aan het welzijn van onze cliënten doordat de nieuwe bewoners op basis van hun intrinsieke motivatie geselecteerd worden. Vrijwilligers vervullen een zeer belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking. Het plaatsen van woningen voor vrijwilligers geeft vorm aan onze ambitie om het Landpark open te stellen voor mensen die willen bijdragen aan deze bijzondere gemeenschap.”

Wil jij ook iets betekeken voor anderen én wonen in een prachtige omgeving? 

Op donderdag 30 januari en dinsdag 3 maart organiseren we informatiebijeenkomsten. Je bent van harte welkom vanaf 19.30 tot 21.00 uur op Landpark Assisië in Lokaal 12, nachtegaallaan 12 Biezenmortel. We geven je een update van het project en vertellen meer over het landpark, het vrijwilligersproject en de huisjes.

Landpark Assisië opent zonnepark

BIEZENMORTEL - De zonnestralen deden nog even aardig hun best. Wel zo leuk donderdagmiddag op Landpark Assisië, want juist daarom draaide het. Het terrein waar ruim 200 mensen met een verstandelijke beperking wonen is een zonnepark rijker. Twee hectare groot, 6106 panelen in lange rijen, vanuit de trein Tilburg-Den Bosch goed te zien.

Ben Ackermans 24-10-19, 18:04 Bron: BD

Twee bewoners en Jaap de Bruin, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgorganisatie Prisma, zorgden samen voor de officiële openingshandeling. Bewonersmedium Landpark TV legde het op camera vast. Het werd niet gezegd, maar voor zover bekend is de zonnewei de eerste die is aangelegd in de regio rond Tilburg.

Driekwart van de stroom voor heel Prisma 
De panelen kunnen samen 1,68 megaWatt aan elektriciteit leveren. Daar profiteert Assisië van, maar ook de andere 129 locaties die Prisma in Brabant heeft. ,,Ze leveren 75 procent van onze elektra-energie”, hield De Bruin zijn gehoor voor.
Voor deze vorm van verduurzaming zijn de stichters van Assisië, de broeders Penitenten, volgens de topman een mooie inspiratiebron. ,,Zij zijn altijd vrijwel zelfvoorzienend geweest, met een eigen boerderij, bakkerij en wasserij.”
In die geest is de landbouwschuur op het terrein onlangs gerenoveerd en gasloos gemaakt. In twee nieuwe groepswoningen komt er ook al geen gas aan te pas voor verwarming, douchen en koken. Die al bewoonde huizen hebben vorige week gezelschap gekregen van twee soortgelijke en een ontmoetingsruimte, en nog drie woningen zijn op komst. Allemaal geheel van hout.

De net geplaatste energiezuinige houten woningen. © Ben Ackermans/BD


,,Ze gaan net zo lang mee als de huizen hier van staal, steen en baksteen”, zegt Sander van Peer, directeur van bouwer MBC uit Bergen op Zoom. Het nieuwbouwproject heeft zijn plek op de hoek van de straten Hindeloop en Paardendraf. Daar toonde Van Peer een voorbeeld van de doorsnede van een wand: 24 centimeter dik en gevuld met cellulose. Daardoor is de isolatiewaarde zeer hoog.
Het bedrijf zet de modulaire woningen in zijn geheel in elkaar. Ze gaan in de vroege ochtend op transport, een kraan takelt ze op de locatie op de juiste plek en ‘s avonds zijn ze klaar. ,,En vrijwel al het materiaal is weer te hergebruiken.”

Zomercollege erfgoed Landpark Assisië

In de zomer van 2019 organiseren Erfgoed Brabant en Brabants Heem een serie inspirerende lezingen over het kloosterleven in Brabant. Deze lezingen zullen plaatsvinden op vier verschillende bijzondere plekken. Een van die plekken is onze eigen bijzondere buitenplaats Landpark Assisië. Op maandag 9 september van 19.30 - 21.30 uur begint het programma met een lezing in de kapel waarna de deelnemers een rondleiding krijgen over het Landpark met een bezoek aan het historisch archief.

Informatie en aanmelden via deze link.

Leefstijldag 2019

17 mei 2019 - Gister was de eerste Leefstijldag op het Landpark. En het was een topdag! Lekker weer, leuke activiteiten en een geweldige sfeer. Bedankt aan alle aanwezigen voor de gezelligheid.

Wat kan techniek bijdragen aan leefklimaat van het Landpark? 

Bewoner Jim Nijstad gaf 26 april een rondleiding op Landpark Assisie aan studenten van Avans Hogeschool opleiding Mens & Techniek uit Breda. 

De studenten hebben vandaag vrijdag 26 april 2019 samen met twee Avansdocenten en enkele (oud) Prisma medewerkers een casusdag op het Landpark gehad waarbij de vraag centraal staat wat techniek kan bijdragen aan het leefklimaat op Landpark Assisie.

Sociale Raad gemeente Tilburg op bezoek

Vrijdag 8 februari 2019: Drie leden van de Sociale Raad van de gemeente Tilburg, Mariette van Bavel, Dion van den Berg en Bouchra Bouzarouata, brengen op uitnodiging van de bewonersraad van Landpark Assisie een werkbezoek aan deze bijzondere buitenplaats. 

Aanleiding is de aankomende gemeentelijke herindeling van Biezenmortel (gemeente Haaren) bij gemeente Tilburg. De bewoners spraken met de leden van de Raad over 'alledaags burgerschap' op Landpark Assisië. 
Naast Jac de Bruijn die als bestuurder van Prisma deel nam aan het gesprek, waren ook de wethouders Carine Blom en Adrienne Verschuren van de gemeente Haaren aanwezig voor 'een warme overdracht'. In 2018 waren zij (toen nog) als gemeenteraadsleden betrokken bij een eerste bijeenkomst over dit thema die de bewonersraad organiseerde met de gemeente Haaren.

Kleine woningen voor vrijwilligers in de zorg

Prisma en sociale onderneming Butterfly Effect gaan samenwerken om kleine woningen voor vrijwilligers  op Landpark Assisië in Biezenmortel te realiseren. Op deze manier willen beide organisaties bouwen aan een woongemeenschap waar mensen mét en zonder beperking met elkaar kunnen wonen. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste vrijwilligers eind 2019 op het Landpark wonen.

In November 2018 won Butterfly Effect met hun innovatieve concept ‘Tiny Houses voor Vrijwilligers’ de tweede prijs tijdens de finale van de Ignite Award, een wedstrijd voor startende sociale ondernemers. Marcel van Nistelrooij: “Dankzij het startkapitaal van Ignite hebben we in enkele maanden ons bedrijf kunnen opstarten. Al snel kwamen we in gesprek met Prisma en bleek dat we dezelfde visie hebben op de toekomst van de zorg. Vandaar dat we ons eerste project nu al kunnen lanceren.” Voor Prisma biedt de samenwerking nieuwe mogelijkheden om het welzijn van de bewoners van Landpark Assisië te vergroten. Bestuurder Jaap de Bruin: “Het concept van Butterfly Effect draagt bij aan het welzijn van onze cliënten doordat de nieuwe bewoners op basis van hun motivatie geselecteerd worden. Vrijwilligers vervullen een zeer belangrijke rol in het leven van mensen met een beperking. Het plaatsen van kleine woningen voor vrijwilligers sluit aan bij onze ambitie om het Landpark open te stellen voor mensen die bij willen dragen aan deze bijzondere gemeenschap.”

Stijn van Kreij: “We merken dat steeds meer mensen kleiner willen wonen en graag iets willen betekenen voor een ander. Door kleine woningen te plaatsen op Landpark Assisië en door huurders te zoeken die zich echt willen verbinden met de mensen die op het Landpark wonen, ontstaan er nieuwe verbindingen en spontane ontmoetingen. Bovendien wordt kleinschalig wonen in een gezellige gemeenschap – midden in de natuur – op deze manier bereikbaar voor mensen die nu aangewezen zijn op appartementen of grote eengezinswoningen.”

Op dit moment wordt met de gemeente Haaren onderzocht hoe het project het best gerealiseerd kan worden. Ook zijn Stérk Brabant en de provincie betrokken bij de ontwikkeling van het concept. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief via info@butterflyeffect.nl. 

*|MC:SUBJECT|*

Nieuwsbrief januari 2019

Prisma werkt hard aan de herontwikkeling van Landpark Assisië in Biezenmortel, echter heeft een update hierover enige tijd op zich laten wachten. Via deze nieuwsbrief willen we geïnteresseerden weer op de hoogte stellen en informeren over alle ontwikkelingen. Tevens streven we ernaar om jullie regelmatiger te voorzien van de benodigde informatie, in welke vorm zal blijken uit de volgende nieuwsbrief. Heb je vragen over de nieuwsbrief, stuur dan een mail naar klantenmarkt@prismanet.nl

Hoofdgebouw

De afgelopen maanden is hard gewerkt door bouwbedrijf De Wit aan het verbeteren van de sanitaire voorzieningen en de keuken op de begane grond in het hoofdgebouw. De nieuwe ruimte voor de toiletten bevindt zich bij de achteringang van het hoofdgebouw zodat ook bezoekers van de kapel ervan gebruik kunnen maken. Door het gebruik van schuifdeuren is het nieuwe invalidentoilet tevens beter te gebruiken door mensen die gebonden zijn aan een rolstoel.

En dit is nog maar het begin. De entree zal ook worden opgeknapt nu de ruimte van de receptie weggehaald is. De schuifdeuren worden vervangen en we hopen een kopie van de oude houten voordeur te kunnen plaatsen. Dankzij een subsidie van de reeks dienst voor cultureel erfgoed kunnen we dit jaar een voorzichtig begin maken met wat restauratie met name aan het dak. Al met al zal het hoofdgebouw in de komende maanden beperkt toegankelijk zijn vanwege al deze bouwactiviteiten.

START

Oktober 2018

GEREED

Zomer 2019

Zonnepanelen

Na twee jaar voorbereiding en slechts drie maanden bouwtijd staan de ruim 6000 zonnepanelen naast de manege te wachten op ingebruikname. Dit zal in de loop van de maand januari gebeuren. De totale hoeveelheid elektriciteit die deze zonnepanelen in een jaar tijd zullen opwekken bedraagt zo’n 75% van de totale hoeveelheid elektriciteit die Prisma binnen al haar voorzieningen gebruikt. Dit betekent dat we nog een klein stukje te gaan hebben voordat we volledig zelfvoorzienend en groen zijn
 

START

Oktober 2018

GEREED

Januari 2019

Pandaplein

Na de sloop van Hazenpad 6 en Mierennest 2 hebben we de mogelijkheid om het Pandaplein opnieuw in te richten en meer geschikt te maken voor wandelaars en fietsers. Dit doen we door de Paardendraf en het Hazenpad rechtstreeks met elkaar te verbinden zodat het doorgaande autoverkeer niet meer over het Pandaplein hoeft. Het plein zelf krijgt nieuwe beplanting, terwijl het grasveld tussen het Pandaplein en de spoorlijn wordt ingericht volgens het ontwerp dat in 2017 is gekozen.

De werkzaamheden aan de weg starten in januari. De aanleg is zo duurzaam mogelijk, bijvoorbeeld door de bestrating van het Pandaplein te hergebruiken.

Het Pandaplein wordt autovrij. De bussen en Smarts krijgen dan ook een nieuwe parkeerplek naast het Gezondheidscentrum (Paardendraf 1)

START

December 2018

GEREED

April 2019


De vergeten appel
 

Een paar maanden geleden hebben we op Landpark Assisië een nieuwe huurder mogen verwelkomen: cider brouwerij De Vergeten Appel. Dit bedrijf huurt een aantal ruimtes in de voormalige centrale keuken op Hindeloop 7. Voor de cider worden onder andere appels uit de boomgaarden van het Landpark gebruikt. De cider is te koop in Lokaal 12.



Receptie voortaan in het Gezondheidscentrum (Paardendraf 1)


De recepties van het hoofdgebouw en Paardendraf 1 zijn in het najaar van 2018 samengevoegd en gehuisvest in het Gezondheidscentrum. De receptie is open op werkdagen van 08.00u tot 17.00u.
Receptie: 013-511 8200



Verbouwing Landbouwschuur (Berenpoot 8-10)

Eindelijk is het zover: de renovatie van Berenpoot 8-10 (de grote schuur achter de boerderij) is begonnen. Na de renovatie zijn hier de nieuwe pauzeruimten voor de mensen van AC Groen, een houtatelier en de nieuwe manege gehuisvest. Ook de omgeving van Berenpoot 8-10 wordt onder handen genomen met betere stalling van de landbouwmachines en een totaal vernieuwde ‘milieustraat’.

START

November 2018

GEREED

Zomer 2019


Nieuwe poort Zuidentree (Nachtegaallaan)

 
De huidige schuifpoort op de Nachtegaallaan is al enige jaren niet in gebruik. Wandelaars en fietsers kunnen er door, maar auto’s niet. Landschapsarchitect MTD heeft in opdracht van Prisma een ontwerp gemaakt voor een nieuwe poort (zie tekening). De poort moet naast het kunnen doorlaten van autoverkeer ook een verfraaiing zijn van het straatbeeld. Het ontwerp is geïnspireerd op de stijl van de jaren ’20 van de vorige eeuw. Er is gebruik gemaakt van decoratieve elementen van de luifel van Lokaal 12.

START

Januari 2019

GEREED

Mei 2019


Bewegwijzering, straatmeubilair


Voor velen een doorn in het oog: de kapotte zitbanken en de slecht leesbare borden op het Landpark. In 2018 zijn we begonnen met het vervangen van de banken, waarbij vrijwilligers van Caterpillar ons geholpen hebben. Dit jaar gaan we daarmee verder; we hopen tegen de zomer alle banken die kapot zijn vervangen te hebben. 
Eind januari verwachten wij een voorstel van een externe ontwerpbureau over de bewegwijzering op het Landpark. De nieuwe bewegwijzering vervangt alle huidige borden, met uitzondering van de verkeersborden natuurlijk. 

START

Maart 2018

GEREED

Juni  2019


Vlinderhof

In oktober is met een netwerkbijeenkomst het startschot gegeven voor het project Vlinderhof. Dit project omvat de nieuwbouw van 48 appartementen met algemene ruimtes voor cliënten die intensieve zorg nodig hebben. De nieuwbouw komt op de plaats waar tot voor kort het pand Vlindersteegje 1 stond, vandaar de naam. Een projectgroep onder voorzitterschap van teamleider Marion van de Kamp is ingesteld, zij richten zich eerst op het zogenaamde Programma van Eisen (PvE). Tijdens de netwerkbijeenkomsten op 16 oktober en 1 november is cliënten, netwerk van cliënten, maar ook medewerkers gevraagd naar hun mening over allerlei zaken die in de nieuwbouw belangrijk zijn (of juist niet). Tevens zijn er overleggen met deskundigen vanuit allerlei disciplines om input te geven aan het PvE. De projectgroep zal in maart het PvE presenteren. Daarna volgt de ontwerpfase die zeker tot eind 2019 zal duren. De start van de bouw is -zoals nu voorzien- in 2020. De komende periode zullen geïnteresseerden op verschillende manieren worden geïnformeerd.

START

Oktober 2018

GEREED

Zomer 2021



Prisma en Butterfly Effect
 
Zorgorganisatie Prisma en sociale onderneming Butterfly Effect gaan samenwerken om bijzonder kleine woningen voor vrijwilligers op Landpark Assisië in Biezenmortel te realiseren. In de volgende nieuwsbrief vertellen we meer over deze bijzondere samenwerking.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit.

Week van de reflectie - Het kleine kijken

Prisma biedt een kijkje in de zorg op Landpark Assisië

Ter gelegenheid van ‘De landelijke week van de reflectie in de zorg’, presenteert Prisma in de Kapel op Landpark Assisië in Biezenmortel, van 23 tot en met 30 november de tentoonstelling ‘Het kleine kijken’. Aan de hand van verhalen, foto’s en podcasts brengt de tentoonstelling het alledaagse leven op Landpark Assisië in beeld en laat zien hoe er in het contact wordt omgegaan met de spanning tussen vrijheid en verbondenheid die de ondersteuning van mensen met een beperking kenmerkt.

‘Het kleine kijken’ is gebaseerd op verhalen van zowel enkele bewoners als van medewerkers op een woonvoorziening op Landpark Assisië. De verhalen worden op inspirerende wijze tentoongesteld, waarbij de nadruk ligt op het contact tussen de bewoners en de ondersteuning die wordt geboden.

Programma van reflectie & dialoog
In het decor van de tentoonstelling wordt gedurende ‘De week van de reflectie’ iedere dag een gevarieerd programma aangeboden voor een breed publiek. Cliënten, familie, medewerkers, vrijwilligers, buurtgenoten en overige belangstellenden zijn van harte welkom om deel te nemen. Tijdens deze activiteiten worden deelnemers uitgenodigd te reflecteren op en in dialoog te gaan over de betekenis van het kleine kijken in hun eigen leven en in de zorg in het algemeen.

Maandagavond 26 november organiseren we van 19.30 tot 21.30 uur een dialoogtafel. Het wordt een inspirerende dialoog over vrijheid en verbondenheid, maar vooral over het maken van echt contact. Want wat is goed contact? En hoe weet je of je goed contact maakt? Aanmelden kan via: secretariaat@prismanet.nl.

Openingstijden
De officiële opening van de tentoonstelling is op vrijdag 23 november van 10.30-11.30 uur in de Kapel op Landpark Assisië Hooghoutseweg 3, 5074 NA Biezenmortel.

Van vrijdag 23 november tot en met vrijdag 30 november is de tentoonstelling dagelijks te bezichtigen van 13.00 - 16.00 uur. Kijk hieronder voor meer informatie.  

Sluiting receptie hoofdgebouw Landpark Assisië per 1 oktober 2018

Op maandag 1 oktober a.s. zal de receptie van het hoofdgebouw in Biezenmortel niet meer bemand zijn, maar verhuisd naar de receptie van het gezondheidscentrum (Paardendraf 1). Dit hangt samen met de veranderingen die we willen doorvoeren op het hoofdgebouw, om een betere toegankelijkheid te realiseren en een verbinding te maken met de kapel. 

Over de vernieuwde toegang tot het hoofdgebouw zal op een later moment worden gecommuniceerd. Het rechtstreekse telefoonnummer van het Landpark wordt 088 770 1200 en zal a.s. maandag in de loop van de dag van kracht worden.
Het huidige telefoonnummer van het hoofdgebouw (013 511 8200) komt hiermee te vervallen.

Beide mailadressen van het Landpark blijven van kracht:
receptielandparkassisie@prismanet.nl en receptiepaardendraf@prismanet.nl

Projectnaam

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Projectnaam

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Projectnaam

Lorem ipsum dolor sit amet

Bekijken

Uilskuikens op het Landpark

Op Landpark Assisië is tien jaar terug een aantal steenuilenkasten geplaatst. Het terrein is geschikt voor bijna alle uilen. Qua geschiedenis zijn vooral de kerkuilen bekend. Deze hebben jaren achtereen gebroed boven de gewelven van de kapel. Nadat zowel
man als vouw kerkuil aan de Bosscheweg waren doodgereden was er nog eenmaal een nieuw broedgeval en daarna waren er alleen nog enkele waarnemingen van een kerkuil. Het wachten is nu op een nieuw echtpaar dat daar zijn intrek neemt.

Er is geen geschiedenis bekend van steenuilen op het terrein in de periode voordat de kasten zijn geplaatst. Maar het is niet ondenkbaar dat ze er in het verleden ook hebben gezeten, bijvoorbeeld in de oude fruitboomgaard van destijds.
Sinds het plaatsen van de kasten werden deze door de jaren heen soms bezocht maar bleven de uilen nooit. De laatste twee jaar leek er zich een koppel te vestigen, maar verdween een van de uilen weer. Omdat de uilen werden geringd konden we vaststellen dat een van de uilen elders in Biezenmortel tot broeden kwam. Vorig jaar kwam er op het Landpark zelf een uil tot broeden maar mislukte het broedgeval. Bij nadere inspectie bleken de eieren onbevrucht. Steenuilen zijn standvogels en verblijven het hele jaar in een kleinschalig agrarisch cultuurlandschap. Een steenuiltje werd dan ook het hele jaar op dat stuk van het terrein gezien.
Afgelopen januari  waaide tijdens een flinke storm de kast nog net niet uit de boom, maar hing deze wel op zijn kop. Tijdens het herstellen hiervan zat de steenuil er nog steeds in.
Afgelopen maart werd ineens regelmatig in het voorportaal van een tweede kast op het terrein ook een steenuil gezien. Buiten het broedseizoen hebben steenuilen een lat-relatie en zou een paartje dus gebruik kunnen maken van twee kasten. Maar vlak voor het broedseizoen als de paarvorming al bezig is, is dat niet logisch. Om de uilen niet te verstoren zijn beide kasten pas gecontroleerd in de periode dat dit verantwoord was. Het goede nieuws is dat we niet één maar twee broedparen, dus broedgevallen hebben! Het ene paartje heeft al jongen en het tweede paartje zit nog op eieren. Hopelijk gaan deze ook uitkomen!
Steenuilen hebben normaal gesproken een territorium van 500 meter. Naar gelang het voedselaanbod kan dit kleiner zijn. De broedpaartjes zitten op  bijna die afstand van elkaar. Vrijdag 1 juni werden de eerste uilskuikens geringd.

De uilenkasten zijn geplaatst door Anita van Dooren en worden ook door haar bijgehouden.

Hét recept om weer verliefd op jezelf te worden

Zoveel mogelijk Nederlanders weer verliefd laten worden op zichzelf. Met die missie komt Nanette van der Heiden begin 2018 naar het theater. In een Inspiratie Theatershow geeft de van origine Brabantse hét recept om van die 7 of misschien een 8 voor het leven, weer een 10 te maken.

Ik ben weer verliefd op mij! is de eerste Inspiratie Theatershow van Nanette en gaat op 4 februari 2018 in première in de Kapel op Landpark Assisië in Biezenmortel. Humor, typetjes, muziek en dans. Dat is wat je kunt verwachten van de show van Nanette. De sketches geven toeschouwers stof tot nadenken: ”Ben IK eigenlijk wel gelukkig met mijn leven hoe het nu is? En kan en misschien nog wel belangrijker, WIL ik er iets aan veranderen?” Maar het is niet alleen maar humor, wat voorbij komt in de show. Ook serieuze onderwerpen als de ‘ziekte’ perfectionisme en de eeuwige, soms frustrerende zoektocht naar geluk komen aan bod. Kortom: een serieuze show, met een serieuze knipoog.

Lees verder Kaartverkoop

Onthulling herdenkingsplaquette Frank DiPalma (WWII)

Op 18 september zal op het Landpark in Biezenmortel een herdenkingsplaquette onthuld worden voor de militair die aan het einde van de Tweede wereldoorlog ondergedoken heeft gezeten op het Landpark.

Beeldend kunstenaar Zeus Hoenderop heeft de afgelopen periode gewerkt aan een tentoonstelling ‘I’ll be seeing you’ in de Franciscus Kapel op Landpark Assisië. De vondst van de doodskist bracht Zeus op de formulering van de vraag: “Wat ligt verborgen op Landpark Assisië?” Een droom over een man met een verrekijker op het Landpark leidde Zeus naar het dorpshuis en daar stuitte hij op het verhaal van de Amerikaanse militair, Frank DiPalma.

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Frank ondergedoken gezeten op Assisië, nadat zijn vliegtuig werd neergeschoten. Alle inzittenden, behalve DiPalma kwamen om het leven. Een interessant verhaal, waar ook de bewoners van buurtschap ‘t Winkel en Biezenmortel mee verbonden zijn.

Op maandag 18 september 2017 om 19.00 uur wordt de herdenkingsplaquette onthuld bij het Dorpshuis op Landpark Assisië, Hooghoutseweg 3 in Biezenmortel. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn.

In de tentoonstelling ‘I’ll be seeing you’ wordt het verhaal van Frank DiPalma verder ontvouwd en wordt u als bezoeker aan het denken gezet over wat wellicht verborgen is en niet meer van nut is voor uw toekomst. De tentoonstelling wordt geopend van 23 september en loopt tot en met 26 oktober.

Landpark Assisië zet in oktober poorten open voor wandelaars

Tussen verkeersweg N65 en het dorp Biezenmortel is Landpark Assisië vooral bekend als zorgcomplex. Dat naast familieleden ook wandelaars van harte welkom zijn om van het park te genieten is minder bekend. Eigenaar Stichting Prisma zet de poorten open en heeft samen met Brabants Landschap een informatiepunt geopend bij de toegang van Lokaal 12. Hier krijgen wandelaars informatie over het Landpark en natuurgebied De Leemputten en kan men vooraf of na de wandeling genieten van een hapje eten of een drankje.

Prisma en Brabants Landschap zijn al vele jaren buren. Sinds 1904 worden op Landpark Assisië mensen met een verstandelijke beperking ondersteund. Aanvankelijk gestart als ‘Huize Assisië’ onder beheer van de Broeders Penitenten, is het in 1969 opgegaan in zorgorganisatie Prisma. In 1967 kocht Brabants Landschap het naastgelegen gebied De Leemputten, die toen nog werd gebruikt voor het winnen van leem door de steenfabriek in Udenhout. Inmiddels hebben de plassen zich ontwikkeld tot een water- en moerasgebied.

Door de nabijheid van natuurgebied De Leemputten en de opening van horecagelegenheid Lokaal 12 op het Landpark was snel duidelijk, dat dit de juiste plek is voor een informatiepunt. De inrichting in de vorm van een informatiezuil met beeldscherm is gratis ter beschikking gesteld door Brabants Landschap. Daarnaast zijn er twee gratis folders beschikbaar, één over de bijzondere objecten op het Landpark, en een wandelroute naar De Leemputten. Lokaal 12 is dagelijks geopend is van 09.00 tot 17.00 uur en op woensdag zelfs tot 21.00 uur.

Landpark Assisië is één van de 150 locaties van Prisma. De unieke ligging tussen de natuurgebieden Loonse en Drunense Duinen en de Kampina, maar ook het gevarieerde karakter met water, parken, weilanden en gebouwen maken het terrein zeer aantrekkelijk. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor bezoekers en partijen die er nieuwe activiteiten willen ontwikkelen. Zij zorgen voor extra impulsen, die het Landpark levendig houden.

Naaste buur Brabants Landschap is vorig jaar gevraagd om te adviseren over de inrichting en beheer van het terrein. Als één van de grootste natuurbeheerders in Brabant zet deze organisatie zich al 85 jaar in voor het behoud van natuur en landschap in onze provincie. Brabants Landschap beheert zo’n 18.000 hectare (=180 km2) bos, heide en vennen, maar bijvoorbeeld ook landgoederen, boerderijen, forten en kastelen. Daarmee zorgt deze organisatie ervoor dat onze provincie met haar diversiteit aan landschappen, nog het thuis is van vele vrij levende planten- en diersoorten. Een netwerk van enthousiaste vrijwilligers helpt mee maatregelen te treffen om weide- en akkervogels, uilen, amfibieën en vleermuizen te beschermen.

Prisma Jaarverslag 2016

Wij zijn trots het jaarverslag 2016 met u te mogen delen.

Het verslag geeft een mooi beeld van alles wat we hebben bereikt in 2016 samen met onder andere cliënten en hun netwerk, medewerkers, collega-(zorg)aanbieders en andere externe partijen.

Benieuwd naar het jaarverslag 2016? Bekijk het op prismajaarverslag2016.nl

Broeder Boudewijn overleden

Wij zijn getroffen door het overlijden van één van de grondleggers van Prisma.

Broeder Boudewijn (Cornelis Paulus Hendrikus Briaire)

Hij richtte in 1956 de Monseigneur Hopmans stichting op, één van de rechtsvoorgangers van Prisma. Deze stichting gaf nazorg aan leerlingen van het speciaal onderwijs.
Daarna was hij vele jaren bestuurlijk actief in onze organisatie.
Tot op het laatst van zijn leven toonde broeder Boudewijn zijn grote betrokkenheid bij de zorg van mensen met een beperking.
Met dankbaarheid denken wij terug aan zijn grote inzet voor de zorg voor mensen met een beperking in Nederland en Brazilië.

De Raad van Bestuur van Prisma
Jaap de Bruin en Jac de Bruijn

Waalwijk, 17 mei 2017

Bekijken

Gouden duim voor trouwe hoeder van de Franciscus Kapel op Assisië

De Gouden Duim is een ode aan die brabanders die zelden op de voorgrond treden maar onmisbaar zijn voor de gemeenschap.

Koster Bart van Gool kreeg op donderdag
​6​ april de gouden duim uitgereikt door de gedeputeerde Henri Swinkels. Geestelijk verzorger Michael Kolen van Prisma heeft Bart van Gool genomineerd om zijn toewijding voor de Kapel op het Landpark. 

Bart van Gool is sinds mensenheugenis koster van deze Kapel. Dit Kapelgebouw is het hart van een bijzondere buitenplaats tussen Den Bosch en Tilburg, waar mensen met een beperking al meer dan 100 jaar met elkaar - in vallen en opstaan – samenleven realiseren. De leefbaarheid op Landpark Assisië wordt voor een belangrijk deel gedragen door bewoners zelf. Bart is op zijn manier daar een voorbeeld van. Hij zorgt oa dat de klokken luiden en dat de kaarsjes branden bij Mariakapel.

De uitreiking van de Gouden Duim is aanleiding geweest om ook de Mariakapel met foto's van overleden bewoners te restaureren door de kunstenaar Marianne van Heeswijk.  

De surprise bijeenkomst vond plaats in de Kapel met een inspirerende inleiding over ‘Toewijding’. 

Tijdens de 40 daagse periode die eindigt op Paaszaterdag worden nog tal van andere activiteiten georganiseerd waarbij u van harte welkom bent. Benieuwd naar alle activiteiten? Kijk op www.landparkassisie.nl en w ww.bouwrituel. Bekijk alle foto's 

Een opvallende bezinningsplek op Assisië

Prisma realiseert op woensdag 15 maart een opvallende bezinningsplek op Landpark Assisië. Om 10.30 uur wordt een kunstzinnige Kathedraal op Wielen bij ingang van het Landpark aan de N65 op haar plek gezet. Deze activiteit is onderdeel van een 40 daagse bezinningsperiode waarin Prisma nadenkt over een nieuwe identiteit voor de Kapel op het Landpark.

In tegenstelling tot veel kapellen op vergelijkbare terreinen is de Franciscus Kapel op Landpark Assisië nog altijd in gebruik als religieuze ruimte. Prisma denkt echter dat de Kapel van bredere betekenis kan zijn en wil deze ‘speciale plek voor toewijding’ dan ook graag, samen met anderen, doorontwikkelen. In de 40 dagen die inmiddels in volle gang zijn wordt de Kapel met respect leeggemaakt waardoor er ruimte komt voor de gewenste vernieuwing.

De Kathedraal op Wielen nodigt bewoners, medewerkers, bezoekers en voorbijgangers uit tot bezinning op de vraag: Kom je er nog wel aan toe om je bezig te houden met de dingen die jij werkelijk belangrijk vindt? Antwoorden op deze vraag zijn weer input voor het proces van verandering. U bent as. woensdag om 10.30 uur van harte welkom om aanwezig te zijn wanneer de Kathedraal naar over de Laan van Assisië naar haar plek aan de N65 / Heideweg gebracht. De bijeenkomst start in de Kapel met een inspirerende inleiding over ‘Toewijding’.

Tijdens de 40 daagse periode die eindigt op eerste Paasdag worden nog tal van andere activiteiten georganiseerd waarbij u van harte welkom bent. Zo kunt u vanaf 20 maart iedere maandag van 8.30 – 11.00 uur een “Toegewijde start” van de week maken in de Kapel. Benieuwd naar alle activiteiten? Kijk op www.landparkassisie.nl

Makers van Assisië presenteert unieke kunstproducten

Makers van Assisië presenteert, tijdens de kerstmarkt op Landpark Assisië, lampenkappen uit uniek bestempelde tafellaken

Vorig jaar werd er door honderden mensen een tafelkleed bestempeld met het levensverhaal van oudbewoner Jacob in het handschrift van bewoner Wim. Aan dit tafelkleed vond tijdens de onthulling van het kruisbeeld aan de n65, een lente ontbijt plaats.

Nu is dit tafellaken verwerkt tot lampenkappen en tafellopers. Deze zijn tijdens de kerstmarkt op Landpark Assisië te koop. De opbrengst komt ten goede aan de aandacht voor, en ontwikkeling van kunstenaars en andere mensen met een beperking. Wees er snel bij want de oplage is beperkt.