Driekus

Buiten is het koud. Binnen blaast een grote vierkante kachel aan het plafond warme lucht, ooit aangebracht om de werkplaats van de schilder van Landpark Assisië te verwarmen. Vooral het bonte palet aan verfspatten op de vloer herinnert aan wat het ooit was. Nu zetelt hier sinds een paar maanden ‘Driekus’, een winkel in tweedehands kleding.

De grote deur met kleine ruitjes klingelt gezellig open. Achter in de winkel drinken Helma en Rian Mallens samen met cliënten Anne en Ronnie koffie. Anne heeft net een jas gepast, maar weet nog niet of ze hem zal kopen. Ronnie noemt zich de bedrijfsleider van Driekus, of toch de directeur? Er wordt gelachen en geplaagd. Ronnie draagt een pet van Landpark TV, waar hij ook regelmatig voor aan de slag is. Voor Anne en Ronnie is het werk bij Driekus’ dagbesteding. 

Driekus is sfeervol ingericht met kledingrekken, houten kasten en vitrines. De presentatie-tafels komen van de groenteboer, de stoeltjes meegebracht van thuis. Sieraden, tassen, schoenen, stapels spijkerbroeken, jassen, jurkjes en truien liggen en hangen overal. Een doos met Carnavalskleding staat klaar om geëtaleerd te worden. 

Feeling voor kleding
Initiatiefnemers Helma en Rian werkten eerder als vrijwilliger voor de snuffelhal aan de overkant, de kringloopwinkel van het Landpark. Daar ontstond het idee om met de kleding een aparte winkel te beginnen. Er was zoveel aanbod, de snuffelhal werd te klein en daardoor te rommelig. ‘Het is ons initiatief, dit voelt echt als onze winkel. We hebben er grote lol in en doen het met een goed hart. Feeling hebben voor kleding, dat is wel een must. Niets leukers dan iemand te helpen er mooi uit te zien. Laatst kwam hier een cliënt van Prisma. Ze had 10 euro van haar vader gekregen en kwam hier winkelen. Ze vertrok met een mooi vest en een bloesje, ze was zo trots!’ 

Een ander soort band
Op een deur is met krijt geschreven wat de spullen kosten: vest 2,50 euro, broek 4,50 euro, jas 5,- euro...  Bepaald geen prijzen zoals in de stadse vintagewinkels. ‘Ze hoeven er niet rijk van te worden,’ vertellen Rian en Helma.  ‘De opbrengst is meer een onkostenvergoeding dan salaris. We zitten hier nog maar een paar maanden en betalen vooralsnog geen huur, deze plek wordt ons gegund. Mooi meegenomen is dat we dagbesteding bieden aan Anne en Ronnie. We zijn geen verzorgers, daardoor hebben we een ander soort band met hen. Er moet niets, we kletsen en doen samen klusjes.’ Anne: ‘Ik zet dan het bord buiten en ik haal de kettingen uit de knoop. Of ik help de klanten.’ Helma: ‘Samen zoeken we de binnengekomen kleding uit en geven het een plek in de winkel. En is er wat verkocht, dan gaan we wel eens met z’n allen lunchen in Lokaal 12.’

Alles, behalve ondergoed
De kleding die hier hangt wordt van alle kanten aangeboden. Vriendinnen, familie en collega’s, maar ook mensen uit de omgeving brengen soms zakken vol. ‘We verkopen alles, behalve ondergoed. Vieze en kapotte kleding wordt soms ook bij ons gedropt, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Tweedehands kleding, niet iedereen houdt er van. Ons idee: kijk er doorheen, stop het in de wasmachine, het is zo zonde om het in de container te gooien. Iedereen kan hier terecht: cliënten, medewerkers, maar ook voorbijkomende fietsers. Op woensdag is hier de voedselbank aanwezig. De klanten die daar komen weten steeds beter de weg naar ons te vinden, dat is mooi.’

Voorjaar
De dames van Driekus willen de winkel graag vier dagen per week open laten zijn. Of dat haalbaar is, zal moeten blijken. ‘De loop moet er nog wel wat inkomen, we willen meer reclame maken.

En straks, in het voorjaar, dan zetten we de deuren open. Op de stoep een paspop, mooi aangekleed. De mensen ruimen dan hun kasten weer op, hopelijk komen er dan weer spullen deze kant op. En wat zou het leuk zijn om het assortiment uit te breiden. Lekkere theetjes, koffie, mooie meubeltjes. Een theehuis met brocante, ja, dat lijkt ons ook wel wat,’ zegt Rian.

Openingstijden
Driekus is geopend van dinsdag tot en met vrijdag, van 09.30 tot 16.00 uur.